HU
HUN
HU
HUN
GB
ENG
VERESI BIOKERT
Weboldal alcíme
Fejléc cím szövege
Lorem ipsum

ZÖLDSÉGKÖZÖSSÉG 

Elindult a csatlakozás július végétől induló zöldségközösségünkhöz. Az idei szezonban a két átadópontunk: Gödöllői Waldorf Általános Iskola és Csillagberek Waldorf Általános Iskola (Budapest, IV. Kerület), tehát elsődlegesen olyan tagok jelentkezését várjuk, akiknek ezek közül valamelyik közel esik a lakhelyéhez. Az átadások tervezett időpontja minden héten csütörtök délután / este. 

Jelentkezés: info@cserhatbiokert.hu

Mi is az a közösség által támogatott mezőgazdaság?

A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem. A terményeket jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart. 

A "részes rendszer" tulajdonképpen azt jelenti, hogy a tagok részesedést vásárolnak a gazdaság terményeiből. Ezt a rendszert úgy tudjuk fenntartani, hogy más csatornán keresztül nem értékesítünk, tehát az összes megtermelt zöldséget a tagok között osztjuk szét. Így tehát a tagok nem a zöldségek árát fizetik meg, hanem a termelés költségeit és a befizetett tagdíjért nem X kg zöldséget kapnak, hanem az összes megtermelt zöldség bizonyos hányadát a közösség tagjainak számától függően.

Ez a rendszer biztonságot ad fogyasztó és termelő számára egyaránt. A fogyasztó biztos forrásból, a lehető legrövidebb úton juthat hozzá minden héten a friss, szezonális biozöldségekhez, mindezt egy fix díjért cserébe, amire nincs hatással a zöldségek aktuális piaci ára - ez egy különösen előnyös felállás figyelembe véve az idei vírushelyzet alatt kialakult káoszt a zöldségellátásban, illetve azok árával kapcsolatban.

Számunkra, azaz a termelők számára pedig kisebb kiszolgáltatottsággal és könnyebb tervezhetőséggel jár az, hogy előre megállapodunk vásárlóinkkal és így energiánk nagyobb részét tudjuk az értékesítés helyett a termelésbe fektetni.

Ahogy az eddigiekből is kiderült, nem való mindenkinek a közösség által támogatott rendszer, így megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a csatlakozás előtt:

- a heti dobozok tartalma mindig adott, de az átadásokon lehetőséget biztosítunk arra, hogy a tagok egymás közt tudjanak cserélni 1-1 elemet a dobozból

- a zöldségek szezonálisak: tavasszal első sorban friss, zöld terményeket kínálunk a dobozokban, amiket követnek a gyökerek és káposztafélék, majd nyáron a nagyobb mennyiségű és színes dobozok, paradicsommal, paprikával, uborkával, télen pedig ismét a hidegtűrő levélzöldségeké, valamint a tárolható terményeké a főszerep

- minden héten van átadás: ha valaki sokat utazik, nyaral, ebben az esetben megoldás lehet, ha egy ismerőssel, baráttal, családtaggal megosztva veszitek át a terményeket

Ezeket figyelembe véve, akiknek ajánljuk a zöldségközösség tagságot:

- olyan embereknek, akiknek kiemelten fontos a fenntartható módon termelt, minősített bio élelem

- olyan embereknek, akik heti többször főznek és változatos módon fel tudják használni a szezonális zöldségeket

- olyan embereknek, akik rugalmasak és nyitottak az újdonságokra

- olyan embereknek, akik kifejezetten sok zöldséget fogyasztanak

- olyan embereknek, akik a teljes szezon folyamán meg tudják oldani a termények átvételét és azok feldolgozását

Ha úgy érzed, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaságot neked találták ki és szeretnél csatlakozni közösségünkhöz, kérlek küldd el jelentkezésed egy rövid bemutatkozással az info@cserhatbiokert.hu címre.

Az idei szezonban a két átadópontunk: Gödöllői Waldorf Általános Iskola és Csillagberek Waldorf Általános Iskola (Budapest, IV. Kerület), tehát elsődlegesen olyan tagok jelentkezését várjuk, akiknek ezek közül valamelyik közel esik a lakhelyéhez. Az átadások tervezett időpontja minden héten csütörtök délután / este.