HU
HUN
HU
HUN
GB
ENG
VERESI BIOKERT
Weboldal alcíme
Példa cím
Lorem ipsum

A GAZDÁLKODÓ

Őry Barnabás

okleveles agrármérnök, biogazdálkodó

​Alapvetően városi családból származom, így a gazdálkodás iránti elhivatottságom nem gyerekkori emlékektől indul, hanem egy életmódváltásból fakadóan. 2013 óta foglalkozom ökológiai zöldségtermesztéssel. Első szezonomban háztáji zöldségtermesztésbe fogtam, amely sikeresen ellátta családomat biozöldségekkel. 2014-ben a domonyvölgyi Budaházi Biodinamikus Kertészetben sajátítottam el a szakma alapjait, valamint itt körvonalazódott, hogy a gazdálkodás nem csak a szakmám, de a hivatásom is lesz. 

2015-ben kerültem Nógrád megyébe, ahol a herencsényi Ökotársulás Közösség gazdaságában feleltem az ökológiai zöldségtermesztésért, ebben a rendszerben 50 budapesti családnak termeltük meg az egész éves zöldségellátását. 2016-tól átvettem a komplett gazdaság irányítását, melybe beletartozott a teljes szakmai irányítás, az ügyvezetés, valamint a közösség tagjaival való kapcsolattartás. Ebben a szezonban a korábbi években megszerzett szakmai tapasztalataimat sikerült kiegészítenem rengeteg más feladatkörrel, amibe beletartozik a marketing, menedzsment, szakmai és pénzügyi tervezés. Ezek után a következő lépés nem lehetett más, minthogy megalapítsam saját gazdaságomat, amelyhez a megfelelő helyszínt és infrastruktúrát Veresegyházon sikerült megtalálnom, így 2017-ben megalapítottam a Veresi Biokertet, mely két sikeres szezon után Cserhát Biokert néven működik tovább Nógrád megyében. 

2016 decemberében angol nyelvű agrármérnök diplomát szereztem a gödöllői Szent István Egyetemen. ​A fenti gyakorlati tapasztalataim mellett folyamatosan képzem magam, a 21. század adta lehetőségeket kihasználva rengeteget tanulok a világ legsikeresebb és leginnovatívabb gazdálkodóitól. 2016-ban elvégeztem a kanadai Curtis Stone online képzését, aki jelenleg a biointenzív mikrogazdálkodás egyik legnagyobb úttörője a világon. A legtöbb releváns sikerkönyv megtalálható a polcomon, amiknek 90%-a kizárólag angol nyelven érhető el és meggyőződésem, hogy a sikeres gazdálkodáshoz a gyakorlati tapasztalatok mellett ezek az anyagok legalább 50%-ban hozzájárulnak. 2017-ben ismerkedtem meg mélyebben a no-till és regeneratív technológiákkal Kökény Attila, magyar no-till gazdálkodónak köszönhetően. Átültetve a technológiákat kertészeti kontextusba, idén már sikeresen alkalmaztam őket a gazdaságomban. Mindezek mellett pedig több olyan eszközzel és szerszámmal dolgozom, melyeket Magyarországon még csak nem is forgalmaznak, ám mind-mind elengedhetetlen kellékei a sikeres és hatékony gazdálkodásnak.

Célom, hogy a tapasztalataimat és szakmai tudásomat átadhassam egyrészt azoknak a fiataloknak és újonnan induló gazdálkodóknak, akik a közeljövőben tervezik elindítani gazdaságukat. Másrészt pedig segítséget szeretnék nyújtani azoknak a gazdálkodóknak, akik úgy érzik megrekedtek egy szinten, nem elégedettek gazdaságuk eredményességével és úgy érzik, hogy többet is ki tudnának hozni magukból, valamint gazdaságukból. A hatékonyság növelésének elsődleges célja egy magasabb életszínvonal biztosítása, melyet kizárólag szisztematikus tervezéssel és megfelelő technológiák alkalmazásával lehet biztosítani.